Överförmyndarnämnden Vetlanda kommun

Emeli Olaison, överförmyndarchef på Höglandets överförmyndarverksamhet, kommer och berättar om deras verksamhet och godmanskap.
Uppgifter
Datum
April 26, 2023
17:30 - 20:00
Ort & adress
Vetlanda, Stadshotellet
Kan du delta via Zoom?
Ja
Pris
Kostnadsfritt för medlemmar. Lätt måltid till självkostnadspris.
ANMÄL DIG

Som medlem kommer din personliga inbjudan 14 dagar innan evenemanget via mail.

Är du inte medlem är du välkommen att delta som gäst.

Anmälan dagen innan senast kl 12 via
bpwjonkoping@hotmail.com

Emeli är chefen för Höglandets överförmyndarverksamhet, som förra året vann priset som "årets ledare" i Vetlanda kommun. Hon drivs av engagemang och ser snabbt förbättringsområden i de verksamheter hon engagerar sig i. Hon älskar kreativt förändringsarbete och beskriver sig själv som en ”doer” och en ”verkställande organisatör”. Det starka drivet gör dock att det kan vara en utmaning för både hennes medarbetare och familj att hänga med i svängarna. ;)

Emeli är nyfiken på att lära sig nya saker, lyssnar gärna på poddar eller läser en bok (men, köper fler böcker än vad hon hinner läsa). Hon läser gärna en högskolekurs då och då - som nu senast i "Förändringsledning" och "Hållbart ledarskap".

Emeli är jurist och har under hela sitt yrkesliv kombinerat juridik och ledarskap i olika roller inom både privat- och offentlig sektor.

Redan som 18-åring blev Emeli förälder och fick därmed snabbt bli vuxen, mogna och ta stort ansvar. Hon kände att hon hamnade på efterkälken gentemot sina jämnåriga och hon tror att detta har påverkat hennes förmåga att sätta mål att ihärdigt kämpa för att förverkliga sina drömmar.

Efter juridikstudierna blev hon antagen till LRF Konsults 1-åriga traineeprogram för framtida ledare. Hon jobbade sedan som kontorschef och jurist inom familje-, skatte- och fastighetsrätt i åtta år och fick ansvar för att starta upp ett nytt kontor i Nässjö. Efter att ha känt sig ovärdigt behandlad i samband med en sjukskrivning, sa hon upp sig från chefsjobbet för att se sig om efter andra möjligheter. Arbetsgivarens och den närmaste chefens värderingar är viktiga för Emeli och ömsesidigt förtroende är en avgörande ingrediens för att hon ska trivas på jobbet.

Under tiden Emeli sökte nytt jobb (eller nej, hon sökte ny CHEF för det hade visat sig vara viktigare än själva jobbet;), hjälpte hon till som familjerättsjurist på begravningsbyråer i Eksjö och Nässjö. Där fick hon genom juridiken hjälpa människor i svåra livssituationer och även djupdyka i en och annan "familjefejd". Parallellt läste hon en kurs i Verksamhetsutveckling och Lean.

Efter två år dök möjligheten att välja en ny inriktning i arbetslivet upp och hon började jobba som utvecklingsledare (och chef för affärsstöd) på Njudung Energi. Här jobbade hon under fem år med enormt många olika utvecklingsprojekt såsom; effektivisering genom sammanslagning av bolag, internkommunikation genom skapande av intranät och trivsel genom ombyggnation av lokaler m.m.

Sedan drygt två år tillbaka kombinerar hon verksamhetsutveckling och familjejuridik i sin roll som chef för Höglandets överförmyndarverksamhet.

Parallellt med detta har Emeli i drygt 10 år jobbat som ordförande och ledamot i flera olika styrelser; Eksjö bostäder, Eksjö kommunfastigheter, Eksjö Energi, Eksjö Elnät, Eksjö Energi Elit och Smålands Bredband, genom ett politiskt engagemang i Eksjö kommun. Emeli finns även med på 100listan.

Emeli bor tillsammans med man och dotter på en gård utanför Eksjö, där de driver jord- och skogsbruk med nötköttsproduktion. Till familjen hör även tre utflyttade söner. Emeli blev nyligen farmor till familjens nytillskott, Aron.

Emeli gillar att träna och spelar gärna padel. Så ofta hon kan åker hon till sitt ”happy place” på Fårö (Gotland) och älskar att ta en tur med kajaken eller SUP:en på ett stilla hav i solnedgången.

Under sin föreläsning kommer Emeli bl a berätta om:

  • vad överförmyndarverksamheten gör och varför den finns
  • vilka personer som behöver en god man
  • vad en god man gör
  • vad man ska göra om man känner någon som behöver god man
  • hur man går tillväga om man vill bli god man eller tipsa någon annan
  • varför alla bör upprätta en framtidsfullmakt
  • vad anhörigbehörighet innebär - att sköta familjemedlemmars bankaffärer i händelse av sjukdom